Cloud

Mayor





Assalamualaikum!
I want to be a good doctor to my patient, a solehah daughter to my parents, and the most important is I want to be a loyal kaliph to Allah s.w.t
Stay calm, stay cool.
Allah will always be with you. ^.^

Travel This Site



Shout Out Loud



♦ URL blog wajib ade not email
♦ Harsh words & Anon not allowed

Credits


This skin is made by : Mrs AF
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® D r . C u h a Z a i n i


what HE ask, is what the best for US!


Thursday, March 29 3:29 AM 1 Atashinci(s)


Now its already 2:18 am in Malaysia and 8:18 pm in Egypt. Since Wednesday is the last day for the lecture for this week (although tomorrow I still got extra class for Anatomy..boo!!), I feel like to have some rest before started to 'swimming' in the thousands of words in the Physiology books, before my head is saturated with the origin and insertion of the muscles. Ouh! The final practical exam is on 22nd of April, and you can just sit in front this disgusting thing (sorry, to my laptop :P) and write this post! Okay, thats my bad. But, now is the time that I really feel like I wanna sleep so, I made this post (this is the best way for me to prevent me from sleeping, don't ever do this guys!) 
Ok, dah puas merepek-repek. Back to the main point!! (maalish, sebab malam nie aida guna bahasa rojak sikit) Kenapa tajuk dia mesti macam tu? 

tengok ayat ini.. baca! (boleh tambah pahala, satu huruf dah besar pahalanya taw?)

ayat ni dari Surah Saba (surah yang ke 34), ayat yang ke 47

maksudnya:

"Katakanlah (Muhammad), 'Imbalan apa pun yang aku minta kepadamu, maka itu untuk kamu. Imbalanku hanyalah dari Allah, dan Dia Maha Mengetahui segala sesuatu."

Masa kecik-kecik dulu, selalu tanya parents kan. "Kenapa mesti solat? Kenapa mesti pakai tudung? Kenapa nak kena belajar alif ba ta?" Dan bila parents dah ajarkan semua tu pulak, ikut suka hati kita je nak tinggalkan semua tu (nauzubillahiminzalik). Kenapa mesti persoalkan kenapa kena buat itu dan kenapa kena buat ini? Dan kenapa laa susah sangat nak ringankan diri untuk buat apa yang Allah suruh. Ayat kat atas ni dah jelas dah maksudnya, senang nak faham kan? (al quran memang diturunkan dalam keadaan yang mudah dihafal, mudah difahami, tapi...kenapa kita susah nak beramal?) Apa yang Rasulullah s.a.w mintak kita buat, itu untuk kita jugak. Tak de rugi pape pun laa. 
Selalu yang kita dengar 'usaha tangga kejayaan' and why not kita apply dalam apa yang kita lakukan untuk akhirat pulak. Yes, I know. Kejayaan kat dunia pun penting. Tapi, yang mana lagi kekal abadi? Dunia atau akhirat? Jawapan, dua-dua penting. Kejayaan kat dunia KADANG-KADANG dapat menjamin kejayaan di akhirat. Contoh, bila dapat jadi THE REAL MUSLIM yang berjaya, dapat berdakwah dekat orang lain, dapat tarik orang lagi supaya dekat dengan Islam. (waa..nak jadi macam tu!!! aminn) 
Back to main point, segala yang Allah mintak adalah untuk kebaikan kita sendiri. Allah sangat sweet!! 
Allah nak kita beribadat, untuk siapa ganjaran yang Allah berikan? Of course untuk kita! Sungguh, kita tak rugi pape pun. Even if kita korbankan masa tidur kita untuk bangun malam, just 10 - 15 minit untuk solat tahajjud, apalah sangat yang nak dibandingkan dengan apa yang Allah berikan kat kita. Allah dah bagi kita macam-macam. Aida tak kan dapat tulis ni kalau Allah tak bagi tangan untuk menaip. Aida tak akan jadi seorang yang dapat pegang nama Aida if Allah tak nak bagi Aida nikmati dunia yang Allah ciptakan ni. And yang paling penting, Aida tak kan hidup if nyawa ni, Allah tak pinjamkan kat Aida. 
Okay, tangan dah kaku. Tak taw nak tulih apa dah nih. :)
Sekian, syukran!!