Cloud

Mayor





Assalamualaikum!
I want to be a good doctor to my patient, a solehah daughter to my parents, and the most important is I want to be a loyal kaliph to Allah s.w.t
Stay calm, stay cool.
Allah will always be with you. ^.^

Travel This Site



Shout Out Loud



♦ URL blog wajib ade not email
♦ Harsh words & Anon not allowed

Credits


This skin is made by : Mrs AF
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® D r . C u h a Z a i n i


Al-Asr : 4 conditions for survival


Monday, January 21 1:35 AM 1 Atashinci(s)

Assalamualaikum!

    Today, still on Surah Al-Asr. I just wanna share something about what I've got form this surah after watching this video. Credit and syukran ala kulli hal to my friend, Ain Fathiah for giving the links directed to that video. 

Surah Al-Asr, has 3 verse only. But, do we read that surah in our everyday life? even just once in a day. Each words in Al-Quran whenever we read it, Allah will granted 10 'pahala' for EACH word! Can you imagine that? Allah is soo generous. But, it still depends on us whether we want Islam as our life. I want Islam, and I wished I can be a better me, istiqamah in improving myself to be a better muslimah. Aminn.

Okay, stop mumbling! Back to main point. Tengok video di bawah. Sangat ohsem!



In this videos, Nouman Ali Khan explained that there is: 

4 conditions of survival :
  • Iman
  • Good deeds
  • Told the truth
  • Sabr (patience)


Untuk memudahkan, aku simplifiedkan apa yang Bro Nouman Ali Khan cakap dalam video ni.

Firstly, cuba bayangkan korang tengah lemas. Apa korang nak buat? Plus, pada masa yang sama korang jugak tak sedarkan diri (unconcious) dan masa berlalu dengan sangat cepat. Hey, come on! Korang lemas, kecemasan kot. Setiap saat sangat laa penting. Terlepas satu saat, korang boleh mati.

So, what you gonna do is wake up! Tetapi ada dua jenis manusia yang apabila tersedar dari mimpi indah laa kononnya, diorang memilih untuk teruskan mimpi tu, dan bukannya untuk bangun. Dua golongan itu adalah orang yang gila dan orang yang penakut and pengecut and sewaktu dengannya untuk menghadapi realiti hidup. Adalah di 'stress' kan kat sini, sekiranya orang yang demikian lemas and diorang ada orang tak untuk disalahkan melainkan diri diorang sendiri! soo pathetic!

Lepas tu, Brother Nouman sambung lagi. Apabila kita memilih untuk sedar dari unconcious during drowning tu, kita cuba untuk berenang selamatkan diri. TETAPI, apa yang menarik kita (macam berat) untuk berenang selamatkan diri kita adalah ahli keluarga kita and ramai lagi yang berkaitan dengan kita termasuklah kawan-kawan kitayang masih lagi unconcious. So, apa kita perlu buat is kejutkan mereka!!

You know what? Apabila korang cuba untuk kejutkan orang-orang yang unconcious tu, of course dan sangatlah pasti, korang memang akan hilang sabar. Aku pun takleh sabar beb. Geram kot! >,<

And itulah sebenarnya articulation between Iman, Good Deeds, Told the truth and Patience. Bukan musle, tendon, ligaments je yang ada articulations okay yaa duktuur sekalian. All single and smallest things in that Quran, have its own importance in our daily life. Ohsem kan penciptaan Quran tu, Allahuakbar!

#just watch the video, apa yang aku explain hanyalah 1% daripada video tu. Tell me what you've got from that video. Sharing is caring! ^_^